NISPA

Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Carolien Bruijnen

Persoonlijke informatie

Functie: Psycholoog / Onderzoekspsycholoog

Mijn eerste ervaringen met de psychologie, met name het wetenschappelijk onderzoek, heb ik opgedaan in 2010. Toen heb ik mijn onderzoeksstage aan Stellenbosch University in Cape Town, South Africa gelopen. Omdat enkel het doen van wetenschappelijk onderzoek voor mij niet voldoende leek, heb ik aansluitend een klinische stage gedaan en wel aan de Korsakov Kliniek van het Vincent van Gogh, mijn eerste aanraking met de verslavingszorg. Als gevolg ben ik in november 2011 afgestudeerd als Neuropsycholoog aan Maastricht University.

In januari 2012 kreeg ik de mogelijkheid om terug te keren naar Vincent van Gogh. Gestuurd vanuit het NISPA, in samenwerking met Vincent van Gogh, IrisZorg, Novadic Kentron en Tactus Verslavingszorg, onderzoeken we de bruikbaarheid van de Nederlandse Montreal Cognitive Assessment (MoCA-D) als screener van cognitieve stoornissen aan de voordeur van de verslavingszorg. Met veel plezier heb ik de ideeën en opzet van mijn collegae omgezet in een goed lopend onderzoek binnen de vier instellingen. Doel van het onderzoek is om te kijken of de prestaties op het instrument betrouwbaar zijn in het detecteren van cognitieve stoornissen bij verslaafde patiënten. Het is in eerder onderzoek aangetoond dat cognitieve schade aan de hersenen belangrijke gevolgen heeft voor het behandelsucces, het beïnvloedt het herstel en de daarbij nodige zorg, het vinden van werk en het algemeen dagelijks functioneren. Vroege detectie van cognitieve stoornissen is daarmee van invloed op de koers van de verdere behandeling.

Naast mijn onderzoekswerkzaamheden, ben ik vanaf januari 2013 werkzaam op mijn eerdere stageplaats, inmiddels het Topklinisch Centrum voor Korsakov en Alcohol-gerelateerde Cognitieve Stoornissen. Sindsdien heb ik mijn kennis en ervaringen in de verslavingszorg kunnen verbreden en is mijn affiniteit met de doelgroep verder toegenomen. Geduld, structuur, duidelijkheid, flexibiliteit en doorzettingsvermogen, zijn voor mij kenmerkende eigenschappen die nodig zijn in de omgang met patiënten met cognitieve stoornissen.

Curriculum vitae

Opleidingen

  • Propedeuse Toegepaste Psychologie, Fontys Hogescholen, Eindhoven (2004)
  • Bachelor Biologische Psychologie, University Maastricht
  • Master Neuropsychologie, University Maastricht

Werkzaamheden

  • Onderzoeksstage bij Stellenbosch University, Cape Town, South Africa (2010)
  • Klinische stage bij Korsakov Kliniek, Vincent van Gogh, Venray (2011)
  • Research Psycholoog bij NISPA, Nijmegen & Topklinisch Centrum voor Korsakov en Alcohol-gerelateerde Cognitieve Stoornissen, Vincent van Gogh, Venray (jan 2012 - dec 2014)
  • Psychologisch Assistent & Psychologisch Medewerker bij Korsakov Kliniek, Vincent van Gogh, Venray (jan 2012 - dec 2014)
  • Psycholoog bij Topklinisch Centrum voor Korsakov en Alcohol-gerelateerde Cognitieve Stoornissen, Vincent van Gogh, Venray (jan 2015 - heden)
  • Research Psycholoog / Promovenda bij Topklinisch Centrum voor Korsakov en Alcohol-gerelateerde Cognitieve Stoornissen, Vincent van Gogh, Venray, Donders Instituut, Nijmegen & NISPA, Nijmegen (jan 2015 - heden)