NISPA

Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Hein de Haan

Persoonlijke informatie

Voorzitter wetenschappelijke commissie Tactus

In 1982 artsexamen. Na twee jaren somatische geneeskunde en vrijwilligerswerk voor een wegloophuis in Utrecht heeft Hein de huisartsopleiding gedaan. Vervolgens was hij gedurende vier jaren voornamelijk huisarts/verslavingsarts, verbonden onder andere aan de Emiliehoeve, detoxunit de Weg (APZ Bloemendaal te Den Haag) en Keetje Tippel (Stichting de Bulldog, Rotterdam).

Van 1989 tot 1995 volgde Hein de opleiding tot psychiater in Den Haag/Leiden. In het laatste keuzejaar zette hij onderzoek op naar cue-exposure bij heroïneverslaafden en werkte hij voor verschillende verslavingsinstellingen in Den Haag.

Sinds 1995 werkt/woont hij in het Oosten van Nederland. De eerste vier jaren als psychiater van de opnameafdelingen van Mediant (Enschede), in combinatie met werk voor de verslavingszorg (toen IVON, nu TACTUS). Sinds 1999 combineert hij het werk als psychiater/Eerste geneeskundige van TACTUS met zijn functie als hoofd van de Forensische Psychiatrische Dienst te Almelo. Zijn promotieonderzoek gaat over de relatie tussen verslaving en alexithymie. Alexithymie betekent letterlijk vertaald “geen woorden voor emoties”. Kenmerken van alexithymie betreffen de moeite met het onderscheiden en verwoorden van emoties, een beperkte fantasie of verbeeldingskracht en extern georiënteerd denken. Ander onderzoek: behandeling van getraumatiseerde verslaafden en het onderzoek naar internetbehandeling van alcoholproblematiek (zie Marloes Postel).

Curriculum vitae

  • Geneeskunde RU Utrecht
  • Huisartsgeneeskunde UHI
  • Specialisatie Psychiatrie Haags-Leids opleidingsconsortium