NISPA Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Behandeling pijn en opiaten

Waarom dit onderzoek?

Bij afbouw van opioïden bij chronische pijn treden er ontwenningsverschijnselen op en kan de pijn mogelijk tijdelijk toenemen. Hierdoor kan het lastig zijn om af te bouwen. Daarom wordt de huidige gebruikte kortwerkende opioïdemedicatie vaak omgezet naar een ander, langer werkende alternatief; suboxone (buprenorfine/naloxone) of methadon. Suboxone en methadon worden momenteel beiden voorgeschreven voor de omzetting van opioïden en zijn beiden effectief en veilig. Vergelijkend onderzoek met deze medicatie is echter vooral gedaan bij mensen die heroïne gebruiken, maar nog nauwelijks bij patiënten die voorgeschreven opioïden gebruiken. In dit onderzoek wordt onderzocht welke medicatie bij deze patiëntengroep het beste kan worden voorgeschreven.

Wat doen we?

Patiënten die bij het Radboudumc worden aangemeld voor een detoxificatie van voorgeschreven opioïden krijgen via loting omzetting naar suboxone of methadon toegewezen. Tijdens een opname van 2 weken wordt de huidige medicatie omgezet naar de nieuwe medicatie. Patiënten worden een half jaar gevolgd waarbij de effecten van suboxone en methadon in kaart worden gebracht op  opioïd-afhankelijkheid, pijnstilling, functioneren en kwaliteit van leven.

Wat hebben we gevonden?

Dit project loopt nog, de resultaten worden later bekend gemaakt. Wilt u een patiënt verwijzen? Dit onderzoek is open voor patiënten met chronische pijn die daar voorgeschreven opioïden voor gebruiken. Meer informatie over hoe u kunt verwijzen vindt u hier.

Wie zijn betrokken?

Het project valt onder het TAPTOE (Tackling and preventing the opioid epidemic)-consortium en ontvangt subsidie van de NWO. Het project wordt door NISPA in samenwerking met het Radboudumc uitgevoerd. De volgende personen zitten in het projectteam:

  • Hannah Ellerbroek (promovenda, Radboudumc)
  • Prof. Arnt Schellekens (psychiater, wetenschappelijk directeur NISPA)
  • Prof. Kees Kramers (internist, farmacoloog/toxicoloog, Radboudumc)
  • Dr. Sandra van den Heuvel (anesthesioloog, Radboudumc)
  • Prof. Albert Dahan (anesthesioloog, LUMC)

Publicaties

© 2024 Nispa ® alle rechten voorbehouden.