NISPA Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Inzicht in pijn en opiaten

Waarom dit onderzoek?

In het afgelopen decennium is het gebruik van voorgeschreven opioïden exponentieel toegenomen en tegelijkertijd komen opioïdengebruik stoornissen (OUD) steeds vaker voor. Verschillende risicofactoren voor het ontwikkelen van OUD zijn geïdentificeerd, maar er is weinig bekend over het perspectief van patiënten bij het ontwikkelen van een voorgeschreven OUD.

Wat doen we? / Wat hebben we gedaan?

In deze studie zijn 25 volwassenen met chronische pijn geïnterviewd die behandeld werden voor een stoornis in het gebruik van opioïden op recept bij Radboudumc of Novadic-Kentron. In diepgaande interviews van één uur zijn de volgende topics onder andere uitgevraagd: ervaringen met de start van gebruik, ervaringen met langdurig opioïdgebruik, kennis en attitudes ten opzichte van opioïden, en toegang tot opioïden. Vervolgens werd deze informatie geanalyseerd en gethematiseerd om zo een beeld te kunnen geven van het ontwikkelingsproces van de start van gebruik tot aan het ontwikkelen van een stoornis in het gebruik.

Wat hebben we gevonden?

Deelnemers lieten zien dat de ontwikkeling van een OUD wordt beïnvloed door verschillende factoren die kunnen worden gegroepeerd in drie thema's: (1) ervaringen die de start van het gebruik stimuleren, (2) ervaringen die de langdurig gebruik stimuleren en (3) ervaringen met een stoornis in het gebruik. Naast de sterke behoefte aan pijnbeheersing, gaven patiënten aan dat een gebrek aan goede uitleg over de risico’s van opioïden bij de start, een gebrek aan monitoring en medicatie-evaluaties door zorgverleners bij langdurig opioïdengebruik, en de in eerste instantie gemakkelijke toegang tot nieuwe recepten, een rol spelen bij de ontwikkeling van een stoornis in het gebruik. Daarnaast stimuleerde subjectieve stress ook continu opioïdengebruik.

Wie zijn betrokken?

Het project valt onder Tackling And Preventing The Opioid Epidemic (TAPTOE) en ontvangt subsidie van NWO (NWA-ORC Call (NWA.1160.18.300)). Het project wordt door NISPA in samenwerking met Universiteit Utrecht, Radboudumc, en Novadic-Kentron uitgevoerd. De volgende personen zitten in het projectteam:

  • Lisa Davies
  • Dr. Ellen Koster
  • Dr. Katinka Damen
  • Dr. Harmen Beurmanjer
  • Prof. Dr. Arnt Schellekens
  • Prof. Dr. Marcel Bouvy
© 2024 Nispa ® alle rechten voorbehouden.