NISPA Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Detox@Home: thuis ontwennen met eHealth

Waarom dit onderzoek?

Per jaar worden in Nederland ongeveer 10.000 unieke patiënten opgenomen in de verslavingsklinieken voor een detoxificatie en navolgende behandeling. Stoornissen in het middelengebruik gaan niet alleen gepaard met een enorme ziektelast en sociale impact, maar ook met hoge behandelkosten. Ondanks dat er ambulante detoxificatieprogramma's zijn, is hun toepasbaarheid beperkt. Dit komt omdat een optimale therapietrouw van de patiënt, een sterk sociaal steunsysteem en frequente huisbezoeken nodig zijn om de patiënt goed te monitoren en behandelen. EHealth biedt kansen om de zorgkwaliteit voor patiënten met verslaving te verbeteren en behandelkosten te reduceren. Met Detox@Home willen we ambulante detoxificatie breder toegankelijk, effectiever en minder arbeidsintensief maken.

Wat doen we?

Het Detox@Home project focust op de ontwikkeling van eHealth technologie om de effectiviteit van een ambulante detoxificatie te verhogen. We streven ernaar om de toepasbaarheid te verbreden door (1) de patiënt–therapeut interactie te bevorderen door beeldbellen en een content- en communicatieplatform. Verder willen we (2) ontwenningsverschijnselen voorspellen en detecteren met behulp van telemetrie en zelfrapportagemetingen, geïntegreerd in een monitoring- en feedbacksysteem ter ondersteuning van de besluitvorming tijdens de ambulante detoxificatie. Bovendien willen we (3) de patiënt en therapeut met eHealth interventies (bijv. gedragstherapie, stressreductie, geautomatiseerde medicatiedispensers) ondersteunen. Tot slot biedt het Detox@Home platform (4) gestructureerde geautomatiseerde output die via een interface kan worden geïntegreerd in elektronische patiëntendossiers.

Het Detox@Home project is ingedeeld in twee fasen die elk drie jaar duurt: (1) ontwikkeling van een prototype en (2) klinisch testen en implementeren van het ontwikkelde platform. In de eerste fase verkennen we eindgebruikers-, technologische en contextuele eisen en oplossingen om het technische prototype te ontwikkelen. Dit omvat ook het bruikbaarheidstesten met patiënten en therapeuten om het Detox@Home platform aan te passen aan de behoeftes van de eindgebruikers. In de tweede fase willen we het platform in de klinische praktijk inzetten om werkzaamheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid te onderzoeken. Ten slotte bevorderen we de implementatie in de klinische praktijk door een implementatiestrategie en resources ter beschikking te stellen.

Wat hebben we gevonden?

Dit project loopt nog, resultaten worden later bekend gemaakt.

Wie zijn betrokken?

In het kader van het project Detox@Home werken behandelaren, patiënten en academici samen met de industriële partner Nedap Healthcare aan technologieën ter ondersteuning van de ambulante detoxificatie.

Het project ontvangt subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO, projectnummer: KICH1.GZ03.21.017). Het Detox@Home project is tot stand gekomen door de samenwerking van het Radboudumc, Universiteit Twente, Saxion Hogescholen, NISPA, Nedap Healthcare, Menzis, Tactus Verslavingszorg, Iriszorg, Novadic-Kentron, Intact, Stichting het Zwarte Gat, Mondriaan Verslavingszorg.

De volgende onderzoekers zijn betrokken:

  • Huub Lievestro, MSc. (Universiteit Twente)
  • Liedewij Vogelzang, MA. (Saxion Hogeschool)
  • Simon Langener, MSc. (Radboudumc)
  • Dr. Marloes Postel (Saxion Hogeschool)
  • Dr. Boukje Dijkstra (Directeur NISPA)
  • Dr. Joanneke van der Nagel (Universiteit Twente)
  • Prof. Dr. Arnt Schellekens (Directeur NISPA)

Heb je vragen rondom het project? Neem gerust contact op via: simon.langener@radboudumc.nl

Bekijk voor meer info ook de speciale uitgave Detox@Home

Publicaties

Publicaties volgen.

© 2024 Nispa ® alle rechten voorbehouden.